DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Něco o Pivu
 
                                                                              PIVEČKO
 
                               
 

Výroba sladu

Sladovnický ječmen, zbavený nežádoucích příměsí a roztříděný podle velikosti zrna je uskladněn na ječmenové půdě po dobu nejméně šesti týdnů. Takto odleželý ječmen se dva dny máčí v namáčecích náduvnících, kdy dochází ke klíčení. To probíhá na hromadách po dobu 5 – 7 dní. Ty jsou dvakrát denně obraceny, čímž se zabrání srůstání klíčících obilek. Výsledným produktem klíčení je tzv. zelený slad, který se musí sušit na tzv. hvozdu, poté je slad zbaven kořínků. Dále se odklíčený slad chladí a je dopravován na sladovou půdu, kde se nechává šest týdnů odležet před vlastním zpracováním.

                                             

Kvašení piva

Hlavní kvašení piva probíhá v otevřených kvasných kádích, které jsou plněny zchlazenou mladinou, která je zakvašena pivovarskými kvasnicemi. Proces hlavního kvašení trvá 7 – 12 dní podle stupňovitosti vyráběného piva a v jeho průběhu se udržuje maximální teplota kvasící mladiny na 11°C. Po ukončení kvašení se obsah kádě zchladí na 5 – 7°C a mladé pivo je sesudováno do ležáckého sklepa.

Dokvašování a zrání piva

Dokvašování a zrání piva probíhá v ležáckém sklepě. Sklep je vybaven ležáckými tanky, zabudovanými do chladících boxů, které jsou chlazeny na teplotu 0 – 1°C. Kvasinky zkvašují i při nízké teplotě a procesy, které přitom probíhají, vytváří jeho charakteristický říz. Vznikající přítomné kalící částice klesají na dno tanku a tím se pivo čeří. Dokvašování a zrání trvá podle stupňovitosti piva pět až 8 týdnů. Po procesu dokvašení dochází k filtraci piva pomocí křemeliny. Takto ošetřené pivo je čerpáno do přetlačných tanků a připraveno pro stáčení do určeného obalu.

                       

Stáčení piva

Pivo se stáčí do skleněných dokonale zvenku i zevnitř očištěných lahví. Inspekční zařízení kontroluje kvalitu mytí a vyřadí lahve mechanicky poškozené nebo nedokonale vyčištěné. Po naplnění pasterovaným pivem jsou uzavřeny korunkou a prochází automatickou kontrolou plnosti. PET lahve jsou nejdříve vypláchnuty pitnou vodou, poté v plnícím monobloku – stejně jako lahve skleněné – předplněny oxidem uhličitým. Následně jsou plněny pasterovaným pivem a uzavřeny šroubovým uzávěrem. Etiketovací stroj opatří skleněné lahve etiketou s datem plnění a PET lahve opatří etiketou s datem trvanlivosti. Poté jsou PET lahve baleny do multibalení, která jsou naložena na paletu. Zatímco lahve skleněné se ukládají do přepravek a kartonů. Stejně pečlivě je postaráno i o sudy.

 

                                           

 

 

 

 Vytvořeno službou WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek